Medprogramje za profesionalno kartico

Uporabnikom profesionalnih kartic ZZZS zagotavlja programsko opremo (t.im. medprogramje) Gemalto Classic Client, ki omogoča uporabo digitalnih potrdil, shranjenih na kartici, za dostope do varovanih sistemov in za elektronsko podpisovanje.

Medprogramje je potrebno za dostop do sistema on-line, do varovanega dela portala za izvajalce (če uporabnik za ta dostop ne uporablja digitalnega potrdila drugega izdajatelja) in za dostop do podatkov o kakovosti predpisovanja zdravil. Več o tem je na voljo pri opisu teh elektronskih rešitev.

Uporablja se lahko za dostope in elektronsko podpisovanje v drugih sistemih, kjer je dovoljena uporaba digitalnih potrdil iz profesionalne kartice.

Namenjeno je tudi odklepanju profesionalne kartice, če je uporabnik 3x vnesel napačen PIN, spreminjanju PIN in aktiviranju kvalificiranega digitalnega potrdila na kartici.

Programska oprema je v obliki namestitvenega paketa na voljo na tej povezavi.

Medprogramje deluje v 32 in 64-bitnih različicah operacijskega sistema MS Windows 8 in 10.

Pred namestitvijo v operacijskem sistemu Windows 8, je potrebno na delovno postajo ročno namestiti programsko opremo Microsoft .NET framework različico 3.5. Predlagamo namestitev t.i. "standalone" različice, sicer v nekaterih primerih lahko pride do težav pri namestitvi.